SZERETET ÉS MAXIMALIZMUS

Szeretsz mindent jól csinálni? Honnan tudod, hogy maximalista vagy? Az egyik módszer, hogy születési kódodat megnézve látsz benne egy 6-ost. Ebben az esetben születési feladatod a maximalizmus.

Ennek kiszámítási módja, hogy születési évedet, hónapodat, napodat összeadod, a végeredményt kihozod egyjegyűre. A másik, amiből tudhatod, ha azt tapasztalod, olyan szülőket vonzottál be, akik csak akkor dicsérnek, ha letettél valamit az asztalra. Jó magaviselet, jó jegy, stb. Ebben az esetben a gyermek tudatalattijában az alakul ki, hogy személyének elfogadása, a szülői szeretet, annak dicsérete feltételhez van kötve. Tehát nem önmagáért szeretik, hanem egy jó tettéért, vagy egy ötösért! Persze ebben az esetben is tudnunk kell, hogy a szüleinket mi választjuk, tehát valószínűleg ennek megtanulásához – maximalizmus – választottuk a feladathoz megfelelő szülőket. Amikor a maximalista gyermek felnőtté válik, továbbra is mindenhol szeretne jól helytállni, hogy kivívja szerettei, főnöke, társa dicséretét.

Ez egy szintig menni fog. De nem lehet mindig minden helyzetben maximálisan működni. Ha viszont épp nem sikerül valami tökéletesen, akkor a maximalisták elkezdik bírálni magukat. Ez az önbírálat – ítélkezés magamon – egy idő után betegségbe torkollhat. Miért? Ha rossz a véleményed magadról, akkor “bűnös vagy”. Ha bűnös vagy, büntetést érdemelsz. Ezek után jöhetnek a szankciók: fájdalmak, betegségek.. melynek egyetlen oka, hogy értéktelennek tartod magadat. Tehát az egyik legnehezebb puttony gyermekünk számára, ha nem tudjuk önmagáért, a létezéséért dicsérni, mindig valamilyen teljesítményhez kötjük a megítélését.

Az egy másik cikk témája lehet, hogy van akit még “jóságáért” sem dicsérnek, értékelnek..! Ráadásul ezek a maximalista gyermekek, mivel nem kapnak elég pozitív visszajelzést nagy számban önbecsülés hiányosak lesznek. Ennek következményeiről már olvashattatok ezen az oldalon.

Minden gyermek tökéletesnek születik, már azért értékelni kell, hogy létezik, hogy az élet megajándékozott minket vele. A mi feladatunk, hogy olyan gyermekkort biztosítsunk számára, hogy önmaga számára is értékes, szeretetteljes ember lehessen.

Facebook Comments