AZ 5 MAJOM, A LÉTRA ÉS A BANÁN KÍSÉRLET

Ha elolvassátok ezt a kísérletet, rájöttök, hogy az emberi társadalomra is sokszor mennyire jellemző ez a tanulságos történet a majmokról, a létráról és a banánról.

Egy csoport tudós berakott 5 majmot egy ketrecbe amelynek a közepén egy létra volt elhelyezve, amelynek a tetejére banánt raktak.

Minden alkalommal amikor egy majom felment a létrán, a tudósok hideg vizet locsoltak a többi majomra.

Egy idő után, minden alkalommal amikor egy majom felment a létrán a többiek elverték.

Egy idő után a kísértés ellenére egy majom se merészkedett felmenni a létrára.

A tudósok úgy döntöttek, hogy kicserélik az 1. majmot. Az első dolog amit az új majom csinált, hogy felment létrára. Azonnal a többi majom jól elverte. Néhány verés után az új majom megtanulta, hogy ne másszon fel a létrára, habár nem tudta miért.

Később a 2. majmot is kicserélték és ugyanez történt. Az 1. majom is részt vett a 2. majom elverésében. A 3. majom is ki lett cserélve és minden megismétlődött (verés). A 4. majmot is kicserélték és a verés megismétlődött, majd végül az 5. majom is ki lett cserélve.

Az öt majomból álló csoport amely a ketrecben maradt továbbra is elverte a társát ha az megpróbált felmászni a létrán, habár egyikük sem volt lelocsolva hideg vízzel.

Ha meg lehetett volna kérdezni a majmokat miért verik el azokat akik felmennek a létrán, a válasz valószínű az lett volna

„Nem tudom − így mennek errefelé a dolgok”

Ismerősen hangzik?

Semmiképpen se fordulnék a régi hagyományok, őseink bölcsessége és a vallások ellen, de ez a tragikus kör a mai napig jellemző szinte minden kultúrára és társadalomra, hogy az emberek ugyanazt csinálják amit őseik, de nem tudják a viselkedésük miértjét.

Pl. régen sok szertartásnak volt alapja, és talán még mindég lenne, ha emlékeznénk rá.

Maradt a dogma, ami véleményem szerint még a mai ember „szent” vallására, a tudományra is jellemző.Sokszor tudatlanul utánozunk másokat és nem vesszük észre, hogy saját magunknak ártunk.

Ez a történet következetes és fontos.

!MINDIG KÉRDŐJELEZZ MEG MINDENT!

(de azért ne utasíts el semmit amíg meg nem bizonyosodtál róla)

Facebook Comments