Alkoholfüggőség és a lehetséges kezelése

A függőség erős, ellenőrizhetetlen szükségérzés drogok használata, alkoholfogyasztás vagy olyan tevékenység végzése érdekében, mint például a szerencsejáték (NHS, 2015).

A drogok elsődleges erősítőként viselkednek, amelyek közvetlenül befolyásolják az agy jutalmazási rendszerét és a rendezett tanulási folyamatokat. A klasszikus és az operáns kondicionálás is a drog önadagolási viselkedésének elsajátítását és fenntartását alapozza meg (Stitzer és Higgins, 2000).

Az alkoholfüggőséget / alkoholfogyasztást pozitívan megerõsíti egy jutalmazó inger (pl. Eufória), amely növeli annak a valószínûségét, hogy az egyén bizonyos válaszokat mutat (pl. Alkoholkeresõ magatartás). Negatív megerősítés akkor következik be, amikor ezek a válaszok lehetővé teszik az egyén számára, hogy elkerülje az averzív ingert (pl. Szorongás, ingerlékenység), vagy elmeneküljön onnan , amely a megvonás során nyilvánul meg.

A klasszikus kondicionálás akkor következik be, amikor az ivási helyzetek párosulnak a vonzó ízzel / élvezettel, és ez válaszokat vált ki.

Az ingerkontroll korlátozhatja azokat a helyzeteket, amikor a viselkedés megtörténhet.

Az alkoholfüggőség lehetséges kezelései

A függőség okai között szerepelnek biológiai, tanult (a környezet és a társadalom által megerősített) és kognitív tényezők. Ezért a kezelés magában foglalhatja ezen negatív tényezők eltávolítását, a fékezési szokásokat és az egészségtelen gondolatok pótlását. Számos kezelési módszer létezik, mint például az averziós terápia, a BSCT, a CRA, a CBT és más alternatívák, amelyek hatékonyak a függőség kezelésében.

  • Az averziós terápia a klasszikus kondicionálás egyik alkalmazása. Az averziós terápiában a nem kívánt viselkedés és egy kellemetlen élmény (azaz a Disulfiram tabletta hányást okoz) párosul. Az averziós terápia hatása több hónapon keresztül elmúlhat. A tényleges időszakban azonban az ember megtanulhat újfajta egészséges életmódot kialakítani. Gyakorolhatnak olyan megküzdési készségeket, amelyek erősítik az alkohol nélküli életvitel lehetőségét. 
  • Büntetések bevezetése (ez önállóan is kezelhető)
  • Az ingerkontroll kezelése segíthet; tisztában lenni az ivást elősegítő körülményekkel
  • A krónikus megvonási tünetek és a relapszus kezelése, amely hasonló a kioltáshoz és a spontán gyógyuláshoz.
  • Ellenfeltétel: Az ivás helyettesítése alternatív viselkedéssel
  • Alternatív megküzdési készségek elsajátíthatók. Például Chaney (1978) relapszuskezelési képzést nyújtott az interperszonális helyzet (például az ital elutasítása és a más emberekkel való konfliktus kezelése) és az intraperszonális problémák (azaz a negatív hangulattal való megbirkózás) készségei terén. Oei és Jackson (1982) azt tapasztalták, hogy a szociális készségek oktatása és a kognitív szerkezetátalakítás egyaránt hatékony az alkoholista számára.
  • Miller  (1982) azt javasolta, hogy a „Magatartási önkontroll tréning ” (Behavioral Self-Control Training – BSCT) kezelési megközelítést alkalmazzák a mérsékelt vagy problémamentes alkoholfogyasztás csökkentésére. Ez a célok kitűzésének, az önellenőrzésnek, a fogyasztás kezelésének, az absztinencia / túlzott fogyasztás jutalmazásának, az ivási helyzetek elemzésének és az alternatív megküzdési képességek elsajátításának magatartási technikáiból áll. A terapeuta bemutatja az egyes összetevőket, és kiosztja a „házi feladatot”. A BSCT lehet önirányított (önsegítő kézikönyvvel vagy számítógépes szoftverrel), vagy terapeuta által irányított (egyéni, csoportos vagy szoftveres).
  • A közösségi megerősítési megközelítés (CRA) azon a meggyőződésen alapul, hogy a környezetnek az alkoholfogyasztás ösztönző vagy elrettentő hatása van. A CRA számos kezelési komponenst integrál, beleértve az ügyfél motivációjának felépítését az ivás abbahagyására, az ügyfél segítését, a józanság kezdeményezését, az ügyfél ivási szokásainak elemzését, a pozitív megerősítés fokozását, új megküzdési magatartásformák elsajátítását és jelentős mások bevonását a helyreállítási folyamatba. A kezelést az egyéni igényekhez lehet igazítani az optimális eredmény elérése érdekében.
  • A CBT segíthet az alkoholfüggőség kezelésében is. Az egészségtelen gondolatok mindig szerepet játszanak a függőség kialakulásában. A terapeuta segíthet a szenvedélybetegnek megtörni a negatív gondolkodás körforgását, hogy felváltsa ezeket és új viselkedéseket tanuljon.
  • A tanácsadás célja az alkoholizmus érzelmi okainak felszámolása. A gyermekkori trauma, fájdalom, elvesztés, depresszió, elvesztés vagy sok más fájdalmas életesemény érzelmi fájdalomhoz vezethet, amely végül alkoholizmushoz vezethet. Ezen érzelmi kiváltó okok és okok feltárása, feldolgozása és gyógyítása jobb önmegértéshez, a motiváció növekedéséhez vezethet, és segít elkerülni a visszaesést, és következésképpen fenntartani a gyógyulást egy hosszabb és boldogabb élet érdekében.
Facebook Comments