BECSÜLJÜK, ÉRTÉKELJÜK A MÁSIKAT!

Nagyon sok szó esett már az önbecsülésről. De ahhoz, hogy az önbecsülésünket megtépázzák, sokszor nem elég saját „lebecsülésünk”, kellhet hozzá a leértékelő partner.

A partner lehet életed párjától anyádig bárki, akinek adsz a szavára. Sőt azok is nagyot tudnak rúgni rajtad, akiknek tulajdonképpen nem érdekelhetne a véleménye. De egy jól irányzott megalázó megjegyzés legtöbbször betalál. Miért is találkozol ezekkel az emberekkel? Alapvető helyzet, hogy ha „megírtad” a sorsodban ezt a témát, mint megtanulandót, írtál hozzá partnereket is – hisz semmit sem bízunk a véletlenre. Ezek a megírt partnerek aztán halálbiztosan addig alázgatnak, míg el nem jutsz a kérdésig, MIÉRT, és jó esetben megkeresed a választ. De erről már írtam. Ha tehát a születési kódodban van 3-as, vagy 9-es, megírtad magadnak, nem igazán reklamálhatsz.

De nézzük a másik oldalt. Miért akarnak másokat lejjebb húzni, kritizálni, beszólogatni nekik. Megvigasztallak – legtöbbször nekik is önbecsülés problémájuk van, csak palástolják kritikus viselkedésükkel. Hisz, ha lehúz, maga alá gyűr, máris értékesebbnek tűnik – elsősorban saját maga előtt, de ha vállalod a lábtörlő szerepet, előtted is nagyobbnak tűnnek az alázók. Pedig csak lehúzott, mert valójában többre tart, de ezt nem engedheti meg, neki kell lennie a tökéletesnek, neked a megalázottnak. Ha ezzel tisztában vagy, máris másként nézel a „kritikusodra” – nyugodtan gondold ilyenkor, nocsak kisebbségi komplexusa van, amit kompenzálni akar !? És itt nyugodtan mosolyogj magadban – és nyugodj meg, nem veled van a baj.

De másokat megalázni nemcsak szavakkal lehet. Van olyan formája is, amikor a másik munkáját nem becsülik. Biztos láttál már olyat, hogy egy gyermek, vagy társ maga által készített tárgyat ajándékozott szerettének. Ő viszont épp hogy nem dobta félre – vagy igen – , mert nem értékelte a sok befektetett munkát, időt, szeretet, amellyel készült. Talán egy nagyobb, drágább ajándékra számított, és nem tudta leplezni csalódását. Vagy vegyük azt, amikor valaki a neki készített, vagy vásárolt ajándékot továbbadja, lehetőleg olyan személynek, akinél később felbukkan a tárgy, „lebuktatva” a továbbadót. Ha nem becsülik a másik munkáját, tulajdonképpen az ajándékozót nem becsülik. De, ugyanezek az emberek, halálosan meg lennének sértődve, ha ők így járnának általad. A megbecsülés tehát nemcsak személyes konfliktussal sérülhet, hanem azzal is, ha a munkádat nem becsülik. Ha te járnál úgy, hogy mást kapnál, mint amire számítottál, gondold át, hogy reagálsz, inkább „viselkedj”, ne sértegesd a másikat.

Facebook Comments