20 PERCES MÓDSZER HOGY NÖVELD A TELJESÍTMÉNYED

Az idő értékes; a szólás így szól “az idő pénz“. Ennek ellenére sokan nehezen tudják beosztani idejüket és azt effektíven felhasználni. Több ok is lehet ez a probléma mögött. De ez a 20 perces módszer segíthet.

A probléma egyik fő oka a tudatosság hiánya. Ha elkezdünk valamit csinálni az gyakran szinte teljesen “beszippant” bennünket és megfeledkezünk minden másról. Ha szünet nélkül dolgozunk ez még jobban csökkenti a hatásfokunkat és növeli az időpazarlást. Ha nincs határidő és úgy tűnik végtelen időnk van az se jó, mert ilyenkor gyakran elvonják a figyelmünket olyan dolgok amit éppen szívesebben csinálunk.

Mivel a tudatunk szereti a kényelmet és mindig a szórakozást keresi, könnyen elvonhatja a figyelmünket olyan dolog ami éppen érdekesebb vagy élvezetesebb mint amit éppen csinálunk. Ez különösképpen jellemző ha számítógépen tanulsz vagy dolgozol, mert csak egy gombnyomásnyira van a Facebook vagy a YouTube. Később ez a viselkedés megszokássá válhat, sőt függővé is tehet.

Kipróbáltam különböző módszereket hogy fegyelmezzem magam, ugyanis rendszerint elég sok szabadidőm volt (ami egyébként relatív és egyénenként változó), de egyik módszer se működött igazán. Nem tudtam motiválni magam és sokkal több időre volt szükségem hogy befejezzek valamit mit most, mivel időnként melléktevékenységekkel ütöttem el az időmet. Időnként Facebook-oztam és az email fiókomat nézegettem. Ez mellet még derékfájdalmaim is voltak a sok üléstől − ami még inkább nehezítette, hogy arra figyeljek amire kellene.

Azon gondolkodtam, hogy mérni kellene az időt és időzíteni minden alkalommal amikor csinálok valamit. Egyik ismerősöm is ugyanezt ajánlotta. Azt tanácsolta, hogy minden alkalommal amikor a számítógép elé ülök, állítsak be egy ébresztőt 30 percre. Így is tettem. És ‘voila’, a trükk működött. De még mindig, minden egyes alkalommal találtam néhány percet hogy mást csináljak. Valamint ilyenkor néha kikapcsoltam az ébresztőt és csak bámultam valami haszontalan videót ahelyett hogy azt csináltam volna amit csinálnom kellene vagy amit elterveztem. Ezért 25 percre állítottam az ébresztőórát. Ez már jobban működött, de nem volt tökéletes. Ezután lecsökkentettem az időt 20 percre. Ezenfelül mindig elterveztem mi a következő amit csinálni fogok. Megszületett a 20 perces módszer ami nekem tökéletesen működik.Rövidebb időzítés nem igazán felel meg, mert 15 perc túl rövid és pont akkor kellene abbahagynom amit csinálok amikor a teljesítményem csúcspontján vagyok. Ráadásul általában kell egy kis extra idő, hogy eldöntöm vagy leírom mi az amit esetleg nem fejeztem be és amit később folytatni akarok.

A lényege ennek a technikának az, hogy meg kell győzni a tudatot, hogy csak 20 perce van hogy elvégezze azt, amihez egyébként egy óra kellet. Ha nem sikerül mindent elvégezni 20 perc alatt, akkor azt egy későbbi 20 percben be lehet fejezni, és még mindig maradt 20 perce idő amit megtakarítottunk.

Hogyan segít a 20 perces módszer?

  • Ez a módszer segít fókuszálni, mivel egy 20 perces időtartam leginkább elég hosszú ahhoz, hogy valamit megcsinálj, de nem elég hosszú ahhoz, hogy más dolgokkal is foglalkozz. Alkalmanként lehet kicsit csalni, de csak akkor, ha nagyon muszáj, de legjobb tartani magadat az időbeosztás(od)hoz.
  • Segít abban, hogy ne dolgozd túl magad és hogy fókuszált maradj. Megelőzi a derékfájást, mert 20 percenként mozgásra van alkalmad. Ez segíti a véráramlást is, tehát az agyad frissebb lesz és hatásosabban tudsz dolgozni. Evvel a módszerrel akár 50%-al is megnövelheted a teljesítményed.
  • Amint ez a módszer szokássá válik, automatikusan hatásosabban és keményebben fogsz dolgozni kisebb erőfeszítés árán.
  • Mivel jobban koncentrálsz, nem csak a munkára hanem az időre is figyelsz – vagyis jobban a jelenben maradsz – és ha végeztél, könnyebben visszakapcsol a tudatod a való világba.

Próbáld ki a 20 perces módszert. Időzíts és tarts pihenőt.


A cikk angol változata: The 20 Minute Timing Trick to Increase Your Effectiveness

Facebook Comments