GYERMEKEK ALKOHOLISTA KÖRNYEZETBEN

Azt, hogy egy alkoholista családban mindenkinek sok szenvedést kell átélnie, azt tudjuk. De most csak a gyerekek lelki visszajelzései szempontjából nézzük a helyzetet.

Egy alkoholista nem tud FIGYELNI a gyerekre, hisz néha azt sem tudja hol van. Mivel a gyermek tükröt tart a környezete elé, ezek a gyerekek nagy számban figyelmetlenséggel fognak reagálni – illetve „próbálják magukra felhívni a figyelmet” ezzel a viselkedéssel. Ilyenkor teljesen felesleges a gyermeket korholni miért nem figyel oda például az iskolában, mert nem rosszalkodásról, hanem lelke üzenetéről van szó: visszatükrözi környezete viselkedését.

A SZERETET átadása és megtanulása is valószínű, hogy nem lesz könnyű egy ilyen gyermeknek. Hisz a szülőtől tanuljuk a szeretetet, ahogy adja, ahogy elfogadja, ahogy babusgat, dédelget minket. Ha eközben alkohol mámorban úszik, nem valószínű, hogy sok szeretetet tud nyújtani, vagy nem olyat, amire igazán szüksége van a gyermeknek. Tehát valószínűleg felnőtt korában kell megtanulnia jó esetben ezt az érzelmet. Nagyon sok felnőtt küzd azzal, hogy nem tud szeretet elfogadni, hisz nincs hozzászoktatva gyermekként ehhez az érzéshez.

Amit még valószínűleg nem tud nyújtani a gyermeknek az alkoholista szülő, az a BIZTONSÁG. Nem érezheti magát biztonságban egy olyan emberrel, aki nincs magánál! Hogyan védené meg a gyermekét, ha önkívületben van, vagy az asztalra borulva horkantgat ittasan. Mivel a biztonságérzet a gyökércsakránk feladata az itt lévő többi feladattal is meggyűlhet a gyermek baja felnőttként. Ezek a témák: a biztonságérzet mellett a pénz, a munkahely, a szerelem! Ha például az apa alkoholista az anya a legritkább esetben tudja gyermekét megóvni agresszív párjától, hisz legtöbbször saját testi épségére sem tud vigyázni.

A gyermek ilyen családi indíttatás után két utat választhat. Ha férfi ő is alkoholista lesz, hisz ezt látta, ez a minta számára. Ha leánygyermek, aki látja, hogy anyját nap mint nap megalázza, netán veri alkoholista apja: pont ilyen párt választ felnőtt korában magának! Hisz anyám is így élt, biztos így helyes. A másik út, hogy tanulva a látottakból egyetlen kortyot sem iszik életében! De sajnos már olyat is láttunk, aki 4o évig megtartóztatta magát, majd hirtelen alkoholista lett. Arról a durvább esetről most nem teszünk említést, amikor az alkoholista veri is gyermekét ! Itt csak a „finomabb”, lelki hatásokról, káros következményekről írtam.

Facebook Comments