SÖR HÁZILAG A sörárpát áramló vízben alaposan megmossuk, hideg vízben 48-60 óráig áztatjuk, közben többször vizet cserélünk, és áztatás nélkül "levegőztetünk". A kb. 45% víztartalmú áztatott árpát hűvös (10-14 C fokú), sötét helyen, kb. 30-15 cm vastag rétegben terítve addig csíráztatjuk (6-8 napig) míg a levélcsíra a malátaszcm 2/3-3/4 részéig nem ér. Az igy készített zöld malátát erős légáramalással és a maláta forgatásával megszárítjuk, hogy víztartalma kb. 8%, azaz légszáraz legyen. Ezalatt a maláta hőmérséklete 40-50 C° fölé ne emelkedjen. A szárított maláta 10-15%-át kissé megpörköljük, majd ezt a festő malátát a többihez adjuk. A sörlé készítéséhez a szárított malátát közepes finomságúra őröljük. 1 kg malátához (a készíteni kívánt sör erősségéhez mérten) 8-14 l vizet teszünk, csomómentesre keverjük, és 40-45 C fokra melegítve 2-3 óráig e hőfokon pihentetjük (cukrosítás). Ezután egyharmad részét kivesszük, 40-50 perc alatt forrásig melegítjük. 10 percig forraljuk, majd forrón, kisebb adagokban, 15-20 perc alatt elegyítjük a megmaradt kétharmad résszel. A következő lépésként egyharmad részt újra kiveszünk, és az előbbi műveletet (lassú melegítés forralásig stb.) megismételjük. A cefrét szűrővásznon leszűrj ük és komlóval főzzük. Egy l sörléhez 1,5-4 g komlót adunk. A komlóadag harmad- fele részét közvetlenül a forralás befejezése előtt adjuk hozzá. A sörlevet ismét szűrjük, 5 C fokra hűtjük, és sörélesztővel oltjuk be (egy l sörléhez 1-2 g szárított sörélesztőt adunk, melyet előzőleg néhány óráig 25 C fokos vízben áztattunk. Ajánlatos egy l söriéhez inkább kb. 5 ml sűrűn folyós élesztőpépet adni). 7-12 napig 5-10 C fokon erjesztjük. A kész sört lefejtjük, palackokra töltjük, s a zárt palackokat 4-8 hétig hűvös pincében tároljuk, érleljük. Pomnen Matuska: Italok A-tól Z-ig című könyvéből 140-141. o. (Mezőgazdasági, Bp., 1970) Fordította: Kardos Ernő CSOKI ÍZŰ SÖR, VAGY SÖR ÍZŰ CSOKI (Tina 1994/01) Az új őrület neve "csokisör" - azaz olyan sör, amelynek csokoládéíze van. Egy brit serfőzde kísérletképpen Anglia egy részén piacra is dobta. Az itteni eladásokból próbálnak majd arra következtetni, lesz-e sikere a különleges italnak az egész szigetországban. Bár a fogadtatás kedvező, álljon itt egy igazi angol sörös véleménye: - A sörízű csokinak, bevallom, jobban örültem volna! CSIZMA AZ ASZTALON (Népszabadság magazin 1996/31) Ilyenkor még az is kacérkodik az aranybarna itallal, aki amúgy nem rajong érte. Melegben jól esik egy pohár hűs, habos, buborékos. A hőség jó ürügy azoknak is akik amúgy, hasbőség okán, jobban tennék, ha kevesebbszer nyitnák ki a hűtőszekrényt egy újabb üvegért. A sör azonban nemcsak ital, kultúrtörténet is. Hazánkban az első nagyüzemű serfőző ház II. Rákóczi Ferenc fejedelem birtokán, az ungvári Podheringen működött. A fejedelem egész jobbágyfalut rendelt a hatalmas sergyárba munkásnak. A sert pedig a Rákóczi-szabadságharc kuruc vitézei kapták. A serfőzés nemes művészetére szerte az országban serfőző céhek alakultak. Érdekesség azonban, hogy a komlót, mely elengedhetetlenül szükséges mindennemű sör elkészítéséhez, s melynek termelési feltételei Magyarország éghajlata és természeti viszonyai alapján oly kiválóak, javarészt külföldről szerezték be. A seriváshoz különös hagyományok kapcsolódtak, sok ma is használt mondás alapja ez az ital. ISPOTÁLYOS SÖR: A török hódoltság után Pest és Buda 1713-ban nyert szabadságlevelében külön pont emlékezik meg arról, hogy a város serházának jövedelméből tartozik fenntartani ispotályokat. Buda városa 1711-től kezdve minden évben nagy mennyiségű sert ajándékozott a ferences rendi barátoknak, hogy azt a szegények között osszák szét. Budán és Pesten ez a szokás egészen 1848-ig élt. A SERFŐZŐ CÉHEK SZENTJEI: Szent Dorottya és Szent Ambrus kultuszát a XV. században váltotta fel a máig is tisztelt Szent Flóriáné. A második világháború idejéig az ő képét láthatták a serfőzp céhek cégérein és emlékein. Legendája szerint római lovasszázados volt, akit Bécs közelében végeztetett ki az egyik római helytartó. Holttestét a vízbe dobatta, a Duna azonban kivetette a partjára. A helytartó ezután el akarta égettetni a holttestet, de hirtelen zápor zúdult le, és eloltotta a tüzet. Ez lett a szent tiszteletének alapja. A serfőző házakat a tűzveszedelem ellen védte meg. A TESTVÉRES SER: E szokás a legrégibb serivó hagyomány. Születése a XII-XIII. századra tehető. Az összes kézműves céh tagjai, régi szokás szerint, csütörtökönként gyűltek össze. Himnuszok eléneklése után a céh apraja és nagyja kart karba öltve énekelte el Szent János himnuszát. Ezután testvéri csókot váltottak jobbra-balra, és megkezdődött az Isten nevében való jelképes serivás a közös, körbejáró serlegből. Ezután jött az úgynevezett köszöntőserleg, alján a pirított kenyérszelettel (tósztum). Akinek a végén a serleg fenekén lévő pirított kenyérszelet jutott, az elmondta a köszöntő beszédet, amelynek máig az angol elnevezés szerint toast (piritós) a neve. A SERESCSIZMA: Régi sermérő vendégfogadóinkban a söntésben hatalmas, nagy csizma alakú serivó készségeket láthatott a vendég. Ezek az úgynevezett serescsizmák, a közös céhbeli testvéres serezés emlékei. Eredetileg Lengyelországból hozták magukkal a vándorló legények. A serescsizmából szintén körben ittak. Ügyesség és óvatosság kellett a művelethez, mert a több pint tartalom könnyenkilöttyent. Aki sörét az asztalra loccsantotta és a serfolt nagyobb volt egy tenyérnél, annak birságot kellett fizetnie. Erre a hagyományra utal a máig is élő szólás: Hogyan kerül a csizma az asztalra? Ha ügyesek a virtuskodók, akkor üresen kerül oda. A KÖRÖMPRÓBA: Régi szokás szerint az a személy, akire a korsó sert köszöntötték, tartozott azt egy cseppig kiüríteni. Innen ered az "ex!", vagyis "fenékig!" szólás. A próba az volt, hogy a korsót a delikvens, aki az imént itta ki, a hüvelykujj körme fölé tartja és felfordítja azt. Ha több marad benne, mint az a csepp, amelyik a körmöt éppen el tudja lepni, az illető bírságot fizet. A HÓLYAGTÁRSASÁG: Ősrégi szokás az úgynevezett sereshólyag (amelyről csengők lógtak le) felakasztása az asztal fölé. Aki nagyot mondott, füllentett, nagyzolt, sértő szavakat használt, annak a fejével meg kellett löknie a hólyagot. Így lett ő az üresfejű, vagyis "hólyagfejű". A "hólyag" gúnynév szintén a régi testvéres serezések emléke. A LÉHŰTŐ: A serlét a régi időkben óriási kádakban hűtötték úgy, hogy az úgynevezett kavarómankókkal kavarták. Ez az inasok dolga volt. Körbejártak a hosszúkás, tojás alakú léhűtő kád körül. Ha nem ügyeltek rájuk, monoton munkájuk közben hajlamosak voltak lustálkodni. Innen származik a "léhűtő" elnevezés. CSALÁNBA NEM ÜT A MENNYKŐ: A régi babona szerint még a mennykő is fél a szúrós csalántól, ezért a régi főzők a serespincékbe, az érésben lévő sereshordókra csalánt tettek, hogy megmentsék a serfőző házat a villámtól és a tűzvésztől, ami a serfőző üstök miatt gyakori veszedelem volt. Ha Szent Flórián épp nem figyelt oda, segített a csalán. Petrucz Ákos A NEKTÁR KÉSZÍTÉSÉNEK FORTÉLYAI (Blikk 1998-06-13) A sör malátából (csírázó árpa), komlóból, sörélesztőből és vízből készül. A felhasznált élesztő szerint megkülönböztetünk alulérő - az élesztő az erjedési folyamat befejeztével leülepszik - és felülérő - az élesztő a folyadék felszínén úszik - söritalt. Az árpamalátát szétzúzása után vízzel elegyítik, majd a komló hozzáadását követően előbb felfőzik, aztán élesztővel keverve erjesztik. Az elkészült italnak a komló mennyisége adja a kesernyés ízét és sajátos aromáját. Sörfajták Jellemzőik ----------------------------------------------------------------------- Angol porter világos, füstízű, erős Berlini Weisbier tejsavas erjesztésű, zavaros Pilseni legvilágosabb, legerősebben komlózott Bécsi sörök gyenge leerjedésű, tartós (ide tartozik a kőbányai) Dupla sörök gyengén komlózott, édes, a meleget nem bírja (Bak, Salvátor, Paracelzus) MINI-SÖRTÖRTÉNET (Nők Lapja 1995/16) Mezopotámiában az időszámításunk előtti 3. évezredben már jól ismerték és áldozati italként is használták a sört, de egész évben üdítő ital gyanánt fogyasztották. A gyerekeken kívül szinte mindenki ivott sört, egyrészt az éghajlat miatt, másrészt mert a sok-sok datolyát így hasznosították. Persze ne gondoljon senki a mai sörre! Ezt a régi sört úgy készítették, hogy édes datolyalében árpakenyeret morzsoltak szét, és addig hagyták állni, amíg erjedni nem kezdett. A sörözőkben - mert hiszen ilyenek is voltak - a vendégek tetszésük szerint válogathattak a világos és a barna, valamint a gyenge és az erős sör között. Ebből az időből maradt ránk egy kőbe vésett emlék, amelyen jól látható, hogyan készült a sör. A sumérok az általuk készített sört sekaru-nak hívták, és mézzel, fahéjjal, más fűszerekkel ízesítették. A sörfőzők olyan nagy becsben álltak, hogy felmentették őket a katonai szolgálat alól, mint ahogyan a szakácsokat is. Hamurabbi, Babilónia királya törvényekben tiltotta meg a sör hamisítását. Keményen büntette azokat, akik vizezték vagy egyéb módon hamisították a fontos nedűt. A mitológia szerint Oziriszt nemcsak a termékenység és a föld, hanem a sör isteneként is tisztelték. A régi egyiptomi papirusztekercsek tanúsága szerint a királynő naponta két korsó sört ihatott, a hercegnőnek egy korsó járt, a tiszteknek ugyancsak két korsó volt a napi adagjuk. Az ókori sörös tivornyák általában részegségbe fulladtak, ezért már akkor is mértékre intették a józanok a kelleténél több sört vedelőket. Úgy látszik, valóban nincs új a nap alatt. A SÖRÖZÉS ARANYSZABÁLYAI (Vasárnapi Blikk 1999-06-20) Ha kivesszük a sört a hűtőből, hagyjuk egy kicsit állni, mielőtt megisszuk. A 6-10 °C körüli hőmérséklet a legkedvezőbb a habképződés és a szomjúság oltása szempontjából. A sör nem viseli el a közvetlen napfényt, ezért kell hűvös, árnyékos helyen tárolni. A sört ferdén tartott pohárba öntsük, s a gyorsabb kitöltéssel csak a végén váltsuk ki a habképződést. A színtelen üvegből készült pohár ragyogóan tiszta legyen, mert ez emeli a sör élvezeti értékét. A LEGTISZTÁBB SÖR A VILÁGON (Vasárnapi Blikk 1999-12-19) ELZÁSZ - A világ legtisztább sörét főzik egy elzászi üzemben. A vizet hozzá ugyanis több ezer éve megfagyott, mindennemű szennytől mentes grönlandi jégből nyerik. A jéglelőhely a nemes nedű névadója is, a sört 63 fok észak, 46 fok nyugatnak nevezik. Az ital egyben a világ legdrágább söre is, litere bő 60.000 forint. EZ TISZTA SÖR - MEGKÉRIK AZ ÁRÁT (Kiskegyed 2000/11) Évezredekkel ezelőtt megfagyott vízből készül a világ legtisztább söre. A jeget Grönlandon nyerik - egészen pontosan az északi szélesség 63. és a nyugati hosszúság 46. foka a koordinátái annak a gleccsernek, amelyből a jeget bányásszák, hogy aztán egy elzászi sörfőzdében kiolvasszák. A neve is ez: 63 észak, 46 nyugat. A Fischer sörfőzde terméke nemcsak a legtisztább, de bizton állíthatjuk, a legdrágább sör is a földkerekségen: egy korsó (átszámítva) 3300 forintba kerül. LETARTÓZTATTÁK A SÖRHAMISÍTÓKAT (Blikk 1999-12-22) NÜRNBERG - Felső-Bajorországban letartóztatták a hirschaidi magánsörfőzde vezetőjét, aki évek óta hígította az üzemében főzött sört. Egy italárusítással foglalkozó vállalkozó fogott gyanút, mert a vendégei kifogásolták az általa kimért sör minőségét. A Licher nevű, sörforgalmazással foglalkozó vállalatnál jelentette a dolgot, akik magándetektíveket fogadtak fel: kiderítették, hogy legalább 1800 hektoliter sört hígítottak fel a hirschaidiak. Hamarosan letartóztatták a kis családi sörfőzde vezetőit. A hamisítók beismerték tettüket. MEGHŰLÉSRE FORRALT SÖRT - ELLENFELÉRE TALÁLT A MELEG BOR (Kiskegyed 2000/06) Nagy hidegben jól jöhet egy pohár forralt bor. Bővült a választék: itt a forralt sör. Az új sláger nem más, mint világos sör, egy kis cseresznyelével és fűszerekkel megbolondítva. Az első korty csak birizgálja a nyelvet. Az íze csak később érezhető: lágy mint a söré, nyers, mint a cseresznyéé. Rossz hír: a forralt sör alkoholtartalma közel azonos nyáron hűsítő társáéval. Az egyensúlyozásért felelős szervünkre gyakorolt hatása pedig szinte azonos a forralt boréval. ROBBANÓ SÖRÖSÜVEGEK (Délvilág 2000-02-17) A kínai hatóságok intézkedni fognak arról, hogy a sört biztonságos palackokba töltsék a gyárak, és ne forduljon elő, ami az utóbbi időben számtalanszor, hogy felrobban a sörösüveg, sérülést okozva. A kínai fogyasztóvédelmi szervezethez tavaly több mint ezer panasz érkezett arra, hogy a sörösüveg felrobbant. Egy fogyasztó meg is halt, és mintegy 800 megsebesült, közülük 88-nak csonkulást okozott a baleset. Jelenleg számos sörgyár egyszerűen ecetes vagy szójaszószos üvegbe tölti a sört, és ezek az üvegek nem nyomásállók. A SÖR JOBB A SZÍVRE, MINT A BOR? (Délvilág 2000-05-02) MTI Panoráma - Lehet, hogy a sör a bornál is jobbat tesz a szívnek - állítják holland kutatók. A tudósok régóta tudják, hogy a vörösbor segít megelőzni a szívbetegségeket. Ám a mostani holland felfedezés szerint a sör is - mértékletes ivás esetén. A sör a benne lévő B6 vitamin révén fejti ki áldásos ténykedését a szervezetben, mégpedig úgy, hogy megakadályozza a szívbetegséget okozó homocisztin vegyület felhalmozódását. Dr. Henk Hendriks és kollégái - valamennyien a TNO táplálkozástani és Élelmiszerkutató Intézet munkatársai - 111 egészséges férfin tesztelték, hogy mi a jó. Az egyik csoporttal sört, a másikkal vörösbort, a harmadikkal tömény szeszesitalt itattak három héten át - de csak az ebédhez. Az eredmény; a homocisztin szint nem emelkedett sörivás után, viszont nőtt a bor vagy tömény ital fogyasztását követően. A sörivók vérplazmájában ugyanis 30 százalékkal nőtt a B6 vitamin. Az eredményt a Lancet című tekintélyes brit orvosi magazin is közzétette. Hendriks a BBC rádióban kitért arra, hogy a mérsékelt alkoholfogyaszlás egyebek közt jelentősen emelheti a jótékony koleszterin szintet is. Nyomatékkal leszögezte azonban, hogy csak az ivástól senki sem lesz egészséges. A KÜLÖNLEGES ÍZESÍTÉSŰEK A LEGDRÁGÁBBAK (Blikk 2000-06-13) A barnát hűvös időben isszák - Tequilás, málnás és meggyes is kapható Több háziasszony szembesült már férje rosszalló tekintetével, amikor a kedvenc söre helyett egy ismeretlen márka került elő a hűtőből. A fanyalgás gyakran jogos is, hiszen a különböző technológiával és ízesítéssel gyártott italok nagyban eltérnek egymástól. Ahhoz, hogy eligazodjon a típusok és az ízek között, bemutatjuk a cimkéken szereplő jelzéseket és magyarázatukat, a Teszt magazin segítségével. Lager: kedveltségét annak köszönheti, hogy alsóerjedésű élesztővel, viszonylag alacsony (5-6 C°) hőmérsékleten erjesztik, majd 6-8 napig 0-1 C°-on érlelik. Pilseni (Pils, Pilsener): jellegzetes friss, fanyar ízét tartós habkoronáját bőséges komlótartalmának köszönheti. Müncheni: világos, kevésbé komlózott, nem olyan sűrű, mint a pilseni, karakterét elsősorban a maláta határozza meg. Bécsi (Vienna): enyhén komlózott, kissé édeskés, de alapjaiban mégis száraz karakterű. Vörösesbarna színét a különleges bécsi malátának köszönheti. Dortmundi: aranyszínű, jellegzetesen száraz, de nem túl keserű fajta. Bak (Bock): erős, elsősorban hűvösebb időben fogyasztják. Bambergi: készítéséhez olyan malátát használnak, amelyet nedves bükkfából rakott tűzön szárítottak, ettől intenzív füstízt kap. Bitter: általában óarany vagy rézvörös színű, viszonylag alacsony (3,5-4,5 százalék) alkoholtartalmú, kellemesen kesernyés, harmonikus ital. Mild: kevésbé komlózott, jellegzetesen malátaaromájú. Pale ale: 4-5 százalék alkoholtartalmú, friss komlóaromájú, de nem túlságosan keserű, friss ízhatású sör. Porter: pörkölt malátából főzött, erősen komlózott, sötétbarna, testes sör, 5-6 százalék alkoholtartalommal. Stout: a porter különleges változata. Alt: kesernyés, testes sör, izgalmas savanykássággal. Búzasör: bajor eredetű fajta, legalább 50 százalék búzamalátából készül. Igazi élvezetet a szűretlen, élesztős változat nyújt, amelynek másodlagos erjedése a palackban zajlik. Lambic: búzasör, erjedése a Senne-völgy természetes mikroflórájának köszönhető. Egyes változatait cseresznyével vagy málnával ízesítik. Gyümölcsízesítésű sör: Belgiumból származik, gyártása során a sörcefréhez kevert gyümölcs együtt erjed a malátával, és egészen rendkívüli ízt ad a sörnek. Mexikói sörök: készítésükhöz kukoricamalátát használnak. A hagyomány szerint üvegből isszák ezeket, egy gerezd citrommal megbolondítva. Íze a jeges citromos teához hasonlít. (Forrás: Teszt Magazin) ÖNHŰTŐ SÖRÖSHORDÓ (Blikk 2001-02-13) NÜRNBERG - Nincs is jobb egy jó korsó jéghideg sörnél - tartják Nürnbergben, ahol a Tucher sörfőzde emberei addig törték a fejüket, míg ki nemn fejlesztették az első, önmagát hűtő sörhöshordót - jelentette a német Bild. A söröshordó a következőképpen működik: a 20 literes hordóra kettős szigetelést raktak, amelybe nedves szivacsréteget és egy zeolit nevű ásványi anyagot helyeztek. Ha a hordó tetején levő szellőzőnyílást elfordítják, akkor az ásványi anyag reakcióba lép a szivacsból származó nedvességgel, és ennek eredményeképpen a hordó 30 percen belül nyolc Celsius-fok hőmérsékletűre hűl le. A találmányt a Tucher cég nemsokára forgalomba hozza, és az elképzelések szerint az önhűtő hordócskának 79 márka (10.800 forint) lesz az ára. bzs A SÖR AZ EGÉSZSÉG ŐRE IS LEHET (Napi Blikk 2001-04-18) A vörösborról eddig is tudtuk, hogy jó hatással van a szervezetre, de az újdonság, hogy a sör is hasonló tulajdonságokkal bír. A sör is tartalmaz olyan anyagokat, melyek erősítik a szívet, az ereket, és gátolják az érelmeszesedést. A rendszeres sörfogyasztóknak általában hosszabb életre van kilátásuk, mivel csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal megakadályozhatja a szívinfarktust is. Ezenkívül a vérlemezkék alvadását is gátolja, sőt bizonyos rákos daganatok kialakulását is megakadályozzák. Ebben a barna és a gabonasör az elsők között van, mivel olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek semlegesítenek egyes rákkeltő anyagokat. Ilyen anyagok megtalálhatóak még a zöldség- és főzelékfélékben, gabonamagvakban, gyümölcsökben, teában és a kávéban. A sör nemcsak a szervezetre, de az idegrendszerre is jótékony hatással van, a lélekre is hat. Napi fél liter már sör már oldja a stresszt és az agresszivitást. Napi egy korsó már megelőzheti a szívinfarktust. (péká) AZ ÉLET ÉS A SÖR (Népszabadság 2001-07-30) Egy filozófiaprofesszor úgy kezdte az előadását, hogy fogott egy befőttesüveget, és teletöltötte ötcentis kövekkel. Rákérdezett, hogy ugye tele van az üveg. - Igen - hangzott a felelet. Ezután elővett egy doboz kavicsot, és beleszórta az üvegbe. Miután a kavicsok kitöltötték a kövek közötti üres teret, megint megállapították, hogy az üveg tele van. A professzor ezután elővett egy doboz homokot, és azt kezdte betölteni az üvegbe. Természetesen a homok minden kis rést kitöltött. És most - mondta a prof - vegyék észre, hogy ez az önök élete. A kövek a fontos dolgok - a család, a partner, az egészség, a gyerek, ha minden mást elveszítenének, az életük akkor is teljes maradna. A kavicsok azok a dolgok, amik még számítanak, mint a munka, a lakás, az autó. A homok, az összes többi. Az apróságok. Ha a homokot töltik be először, nem marad hely a kavicsoknak és a köveknek. Ugyanez történik az életben. Ha minden energiájukat az apróságokra fordítják, nem marad hely a fontos dolgoknak. Mindig marad idő dolgozni, vendégeket hívni, rendet rakni. Először a kövekre figyeljenek - azokra, amik igazán számítanak. A többi csak homok! Később azonban az egyik hallgató fogta az üveget, amelyről a prof és a többiek megállapították, hogy tele van, és beleöntött egy üveg sört. Természetesen a sör kitöltötte a homokszemcsék közti hézagokat, így az üveg tényleg tele lett. A hallgató így szűrte le a tanulságot: Bármilyen legyen is az életed, egy sörnek mindig jusson benne hely! E Á. SÖR HELYETT TEA (Blikk 2001-09-14) PRÁGA - A sör hazájában, Csehországban divatba jött a teafogyasztás. A kilencvenes években Prágában ötvennél több teázó nyílt, ma az országban mintegy 200 "cajovna" várja a vendégeket. MÉLYPONTON A BRIT SÖRFOGYASZTÁS (Blikk 2001-09-26) LONDON - Harminc éve nem fogyasztottak olyan kevés sört Nagy-Britanniában, mint az idén. Ennek okát a The Publican című folyóirat az italozási szokások megváltozásában látja. Az emberek ugyanis elsősorban borra és nagyobb alkoholtartalmú szeszes italokra térnek át. TOVÁBB ÉLNEK A SÖRIVÓK (Vasárnapi Blikk 2001-10-07) Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet jelentése szerint a sörivók átlagosan hat évvel tovább élnek, mint az antialkoholisták. Fél liter folyékony kenyér fedezi a szervezet napi B-vitamin szükségletét, hosszú távon semlegesíti a gyomorhurut kórokozóját, alacsony nátriumtartalma pedig csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának esélyét. Egy korsó sör legurítása után kétszer annyi gyomorsav termelődik, mint egy pohár bor esetében, és ez jótékony hatást gyakorol az emésztésre. A sörfogyasztás előnyei azonban szertefoszlanak, amint valaki túllépi a napi egyliteres határt: ez a mennyiség már vészesen megnöveli a vérnyomást. A sör mértéktelen fogyasztása - és ez vonatkozik minden más alkoholtartalmú italra is - komoly károkat okoz a hasnyálmirigy működésében. A szervezet által elégetett zsír mennyisége harmadával csökken, és a sörpocak mellett a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége is megnő. 3800 ÉVES SÖRRECEPTEK (Blikk 2001-11-14) DAMASZKUSZ - Régészek 3800 éves sörreceptre bukkantak Szíriában. Brit, belga és szíriai kutatók egy ásatáson bukkantak az értékes agyagtáblákra. A 92 táblán rovásírással megörökített receptek pontosan leírják az ókori sörkészítési módszereket, sőt azt is részletesen felsorolják, mely területeken főzték annak idején a legzamatosabb söröket. Abdel Massih Baghdo, a hassakehi Archeológiai Intézet igazgatója közölte, az értékes leletre Hassakeh mellett, a Tell Sagher-i ásatáson bukkantak rá. Az agyagtáblák meglehetősen mélyen feküdtek, a feltárás 14. szintjén bukkantak rájuk. Az agyagtáblák tanúsága szerint a környéken kiterjedt sörfőzdék üzemelhettek annak idején. A területen ma elsősorban gabonatermesztés folyik. SÖRREL TOVÁBB ÉLHET (Tvr-hét 2002/19) Az antialkoholistáknál akár hat évvel is tovább él, aki mértékkel fogyaszt sört - az amerikai egészségügyi hivatal tanulmánya közli a sörivóknak szóló jó hírt. Németországban egy átlagpolgár évente százhuszonhét litert ereszt le a torkán. Mi, magyarok az alig hetvenliteres fogyasztással jócskán elmaradunk mögöttük. Pedig fél liter sör már fedezi az ember napi B-vitamin-szükségletét. A sörnek alacsony a nátriumtartalma, így megelőzi a magas vérnyomást és a gutaütést. Ráadásul jó vízhajtó, kilúgozza a szervezetből a méreganyagokat. A veszélyes helicobacter pyroli baktérium (amely a gyomornyálkahártya gyulladását idézheti elő) úgy fél az árpalétől, mint ördög a szenteltvíztől. Persze jó tudni, hogy a sör árthat is! Valamennyi előnyös tulajdonsága elenyészik, ha valaki napi egy liternél rendszeresen többet fogyaszt. Nem beszélve a tekintélyes sörhas kialakulásáról! SÖRHÁBORÚRA EMLÉKEZTEK (Vasárnapi Blikk 2002-08-11) BRÜSSZEL - A Meybood Testvériség tagjai a belga fővárosban egy lecsupaszított fa felállításával ünnepelték azt az 1213-as győzelmet, amelyet a város polgárai a szomszédos Leuven felett arattak. 789 évvel ezelőtt azért keveredett háborúságba a két kereskedőváros, mert vezetőik nem tudtak megegyezni a sörre kivetett adó mértékéről. ELŐBB VOLT A SÖR, MINT A KENYÉR (Blikk 2002-09-16) MANCHESTER - Régészek szerint az ősember előbb készített sört, mint hogy kenyeret sütött volna. Az első emberi településeken - főleg a Közel-Keleten - talált edénymaradványok elemzéséből legalábbis ez derült ki. SÖRBEN FÜRDENEK (Blikk 2002-11-29) BERLIN - Fürdősörrel rukkolt elő egy német serfőzde. A terméket vízzel hígítva kell használni, a gyártó javaslata szerint három liter sört kell bedönteni egy kádnyi fürdővízbe. RÁKELLENES SÖR (Tvr-hét 2003/01) Bajor sörkutatóknak sikerült rájönniük az egészségmegőrző sör receptjére. Ez a sör különösen nagy mennyiségben tartalmazza az árpában előforduló xanthohumul nevű anyagot, és rendszeresen fogyasztva egészségmegőrző jellegű. Az orvosi szakirodalom szerint a xanthohumul gátolja bizonyos daganatsejtek növekedését, és ezáltal késlelteti a rákos megbetegedések kialakulását. A kifejlesztett eljárás segítségével a szokásos sörök xanthoumultartalmának tízszeresével rendelkező ital állítható elő. Egyelőre csak laboratóriumi körülmények közt készül az új sör, amely kalória- és alkoholtartalmát tekintve alig különbözik a többi seritaltól. CSEH SÖRREKORD (Blikk 2003-02-05) PRÁGA - Százötvenkilenc liter sört ittak meg fejenként Csehországban, három literrel többet, mint 2001-ben. A SÖR SZÉPÍT? (Tvr-hét 2003/30) A sör éltet, szépít és még az intelligenciát is fokozza - ezt most tudományos kutatások is megerősítették. A mértékletes sörivás kifejezetten jót tesz az egészségnek: csökkenti az agyvérzés és a szívinfarktus kockázatát, a csontritkulás és a vesekövek ellen hat, és még antibakteriális hatása is van. De az árpalé okosít is: egy vizsgálat szerint sörfogyasztás után a férfiaknál 3,3, a nőknél 2,5 százalékkal nő az intelligencia. Emellett a serital szépít is, amennyiben a benne lévő foszforsav jelentős mértékben hozzájárul a bőr szépségéhez. Emellett persze nem árt leszögezni, a jóból - így a sörből is - megárt a sok: ügyelni kell a mennyiségre. SÖRELIXIR (Színes Mai Lap 2004-01-12) Egy német sörfőzde tulajdonosa közölte, hogy egy olyan - különböző vitaminokat és ásványi sókat tartalmazó - sörfajtát kísérleteztek ki, amely lassítja az öregedési folyamatot. A Neuzeller Kloster főzde tulajdonosa Öregedés elleni sörnek nevezte el az italát, amelynek a legjobb sörökre emlékeztető íze van, és azt tervezi, hogy drogériákban és gyógyszertárakban fogja forgalmazni. A hatóságok azonban megakadályozhatják, hogy a cég a sör nevet használja, mert egy 1516-os törvény világosan meghatározza, hogy a seritalnak miből kell készülnie. -m- ITT AZ ISZLÁM SÖR! (Blikk 2004-02-20) DAKKA - Egy bangladesi cég megkezdte a világ első iszlám sörének gyártását. A nedű alkoholtartalma nem éri el az 5%-ot. SKÓTOK FEJTETTÉK MEG AZ ÍR SÖR TITKÁT (Délmagyarország 2004-03-17) EDINBURGH (MTI/REUTER) - A híres, sűrű ír sörben a buborékok mindig lefelé szálltak dacolva a gravitációval - most végre komoly tudományos elemzéssel ki is mutatták, hogyan eshet meg ilyen csoda. A Guinness sör feltétlen hívei, akik a hagyomány szerint ünneplik Szent Patriknak, Írország védőszentjének napját, ezentúl kénytelenek lesznek lemondani egyik kedvenc beszédtémájukról. Az ír pubokban gyakran emlegetik, hogy kedvenc italukban - Newton ide, nehézkedés oda - a buborékok igenis lefelé szállnak. Egy nemzetközi kutatócsoport nem restellt a fogas kérdés eldöntésére pénzt, időt, energiát és sört áldozni. "A kutatócsoportunk néhány éve már beható kutatásokat folytatott egy ír pubban, de a kísérlet eredménye nem volt meggyőző" - fejtette ki Andrew Alexander, a skóciai edinburghi egyetem kémia tanszékének professzora, aki a kaliforniai Stanford egyetem kutatóival együtt dolgozott. A magyarázat: ha a sűrű, barna sört kitöltik, nyugalmi állapotban a külső buborékok rátapadnak a pohár falára, amely lelassítja mozgásukat. A pohár közepén lévő buborékok azonban szabadon szállnak föl, így körkörös áramlás keletkezik, amely a pohár falára tapadt buborékokat lefelé nyomja.