ÓDA A MÉZHEZ - TÖBB MINT ÉDESSÉG, TERMÉSZETES GYÓGYSZER (Magyar Hírlap 1996-11-12) Az ősz beálltával kezdődő megfázások, köhögések, torokproblémák jelentkezésének idején sokan kanalazgatnak mézet. Akár orvosi javaslatra teszik, akár otthonról tanult szokás szerint, az úgymond népi bölcsesség tanításai alapján, jó ha egy kicsit többet tudnak a mézről. Arra is felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy egyeseknél allergiás reakciót válthat ki apropolisz. A méhek kaptáraiból gyűjtött mézet, virágport, lépesmézet, propoliszt az emberek régóta ismerik. De mintha csak a téli hónapokban jutna eszünkbe, hogy fogyasszuk is őket. A régi görögök a mézet az istenek eledelének tartották. Vajon ismerjük-e, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot? Szorgalmas, mint a méh – ismerjük a közmondást. De mit is jelent ez a szorgalom? Ahhoz, hogy az egy kilónyi mézhez szükséges nektár összegyűljön, 3-5 millió virágra szállnak rá a méhek, s ehhez 60.000 alkalommal repülnek ki és be a kaptárból. Ez akkora távolság, mintha hatszor repülnék körül a Földet. Fantasztikus teljesítmény. Mint ahogy az a munka is az, ahogyan beporozzák a növényeket. Mivel a környezetet ért károsodások miatt igen lecsökkent e rovarok száma, hangsúlyoznunk kell, hogy mennyire fontos a méhek jelenléte. Nélkülük ugyanis nincs gyümölcs. Magyarország kiváló mézekkel dicsekedhet, de a termelés 80 százaléka külföldi szájakat édesít. A hazai fogyasztás évenként és fejenként mindössze 30 dkg (az átlag német 1,5-2 kilót eszik meg évente). Vajon mi az oka annak, hogy nálunk nem igazán népszerű a méz? Talán hiányoznak róla a megfelelő ismeretek? A méhészek mögött nem áll tőke, nem is tudnak reklámozni. Valószínűleg nem gondolunk arra, hogy a méz, mint sok más természetes anyag, csak akkor fejti ki jó hatását, ha rendszeresen fogyasztjuk. A modern ember egyre jobban hozzászokik az erős és gyors hatású szerekhez: bekapja a gyógyszert, s mindjárt várja a hatást. De hatnak a megszokások, a tévhitek is. Lássuk őket sorban: 1. (állítás) Az a jó méz, mely folyékony. (valóság) Nem igaz. A méz kristályosodási hajlamát a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz) aránya szabja meg. Az előbbi elősegíti, az utóbbi gátolja azt. Az akácméznél a fruktóz-glükóz arány 1,4-1,7:1 között mozog, ezért marad sokáig folyékony. A repceméznél ez az arány 1,02-1,16:1, ez egy hónapon belül átkristályozódhat. A kristályosodáskor egyedül a méz halmazállapota változik, semmi más. A fogyasztók ezt gyakran "cukrosodásnak" vélik, és azt hiszik, hogy a méhész cukrot tett a mézbe. A fejlett egészségkultúrával rendelkező skandináv országokban éppen a sűrű, krém-mézet részesítik előnyben, mert ezt nem kell hőkezelni, nem folyik le a kenyérről, könnyen kenhető. Ha a megsűrűsödött mézet újra folyékonnyá szeretnénk tenni, állítsuk az üveget 40 fokos vízfürdőbe. De csak annyit olvasszunk fel, amennyit hamarosan elfogyasztunk, a felmelegített méz rövidebb ideig őrzi meg értékes anyagait, és hamarabb erjed. 2. (állítás) A méz 1 évig áll el. (valóság) Tévedés, a méz sötét helyen korlátlanul eláll, a legelső változás a halmazállapotában történik, de ez nem befolyásolja minőségét. Vitamin- és aminosav tartalma csak lassan, fokozatosan csökken, de mértékadóan csak másfél év után (feltéve, hogy jól tárolták). 3. (állítás) A legegészségesebb az akácméz – tartják sokan. (valóság) Nem igaz. Ha megkérdezzük a méhészeket, szétnézünk a piacokon, kiderül, hogy a magyar vásárló konzervatív: ha nem kap akácmézet, inkább nem vesz, nem próbálja meg a többi fajtát, melyek még olcsóbbak is. A méz annál összetettebb hatású, minél többféle növény nektárját gyűjtötték a méhek – tehát jó is, ha nem egyféléhez ragaszkodunk, hanem váltogatjuk őket. Ha rossz idők járnak az akácosokra, s a legtöbb virág lefagy, akácmézből hiány van. Viszont akkor is bőven kínálnak sok más fajtát, van ugyanis vagy 20-25-féle. Olyan üzletet hiába keresünk, ahol ekkora választékot találnánk, de a piacokon 5-6 félére biztosan rá lehet bukkanni. Néhány kevésbé ismert, esetenként jellegzetes ízű fajta: medvehagymaméz, baltacimméz, olajfűzméz, hársfaméz, selyemfűméz, aranyvesszőméz, napraforgóméz, repceméz, gesztenyeméz, tavaszi virágméz, facéliaméz, mustárméz és édesharmatméz.... Érdemes szólni a méz táplálkozási értékéről is, mert sokan azt hiszik, csupán édességről van szó. Nem, a méz annál sokkal több, igen összetett és sokoldalú táplálék. Mint minden nagyszerű dologban, ebben is van titok: olyan összetett, és annyira változatos, hogy minden tulajdonságát, és minden fajtaméz összetételét egészen pontosan nem is ismerjük. Kísérletek már sok mindent igazoltak, így tudjuk, hogy a méz szárazanyagának 85-95 százalékát gyümölcs- és szőlőcukor alkotja, s ezek könnyen felszívódnak. 8-10-féle szénhidrát van benne, s a hatféle szerves sav az emésztést, étvágyat segíti. Száznál többféle aromaanyag fordul elő a mézben (van-e még egy ilyen élelmiszer?) Gazdag ásványi anyagokban, található benne: vas, réz, kén, foszfor, kálium, nátrium, mangán, kálcium, szilícium, magnézium, klór, cink. Az aminosavakból 18-féle fordul elő, vitaminokból keveset tartalmaz, s a mennyiségük sem jelentős: C, B1, B2és nikotinsavamid. A méz 18-19 százaléknyi víztartalma kizárólag a virágból kerül bele; a talajvizet a növények sejtjei többszörösen átszűrik. Még a benne lévő színanyagok is befolyásolják az emberi egészséget: a flavonoidok biztosítják a propolisz és a sárgavirágú gyógynövények sokoldalú fiziológiai hatását is. A méz a baktériumokkal is felveszi a küzdelmet (az az enzim, amelyet a méh az átalakító tevékenységéhez használ, alakítja ki a baktériumölő hatást). Eredményesen használhatjuk a mézet a horzsolt, zúzott sebek gyógyítására, anélkül, hogy bekötöznénk a sebeket. Enyhe hashajtó hatású, és nem kell félni, hogy a szervezet megszokja. A méz jó nyugtató és altató, segíti a szervezetet abban, hogy az ébrenlétből könnyen átváltson az alvó állapotba. Az apiterápia, a méhészeti termékekkel való ősi gyógyítás a kutatások fejlődésével sem bizonyult meghaladottnak. Monspart Éva MÉZES KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK (Magyar Hírlap 1997-06-03) A mézről szóló egyik korábbi cikkünk után kaptunk néhány olyan gyakorlatias kérdést, melyek akár másokban is fölmerülhettek. Dr. Szalay László biológustól, méhészeti szakértőtől megkérdeztük hát az alábbiakat: 1. Okoz-e az ásványi és aromaanyag tartalomban csökkenést, ha a mézet tea ízesítésére használjuk? Van-e annak bármiféle jelentősége, hogy milyen hőmérsékletű teába tesszük? Ha teában fogyasztjuk a mézet, tekintettel kell lennünk a hőmérsékletre. Az illóolajok a forró teában nem módosulnak, viszont gyorsan elpárolognak. Az ásványi anyagok még a méz elégetése során sem károsodnak. A 40-45 foknál magasabb hőmérséklet viszont árt az enzimeknek, ezért jobb, ha a teát csak akkor ízesítjük a mézzel, amikor az már fogyasztható hőmérsékletűre hűlt. A mézek ásványi anyagtartalma-között jelentős különbség lehet. A világosabb mézek kevesebb, a sötétebb árnyalatúak több ásványi anyagot tartalmaznak. A legtöbb mikroelem a gesztenyemézben található. 2. Van-e a méz fogyaszthatóságának felső határa? Én napi két evőkanállal eszem, de mindig csak teában. Igen, a jóból is megárt a sok. A napi két evőkanálnyi még nem sok, az adag a fizikai megterhelés arányában módosulhat. A méz kiválóan erősíti az izmokat és a szívet. Ám az egyszerre lenyelt túl sok méz hányingert okoz, de még a kevés is előidézhet gyomorégést, mert a méz erősen savas. Az érzékeny gyomrúak mindenesetre maradjanak az akác- vagy a repceméznél. 3. Hatásmechanizmusában van-e jelentősége annak, hogy éhgyomorra természetes formában, vagy ételben ízesítőként fogyasztjuk? A mézfogyasztásban a folyamatosság és a változatosság egyaránt előnyös. A néha sokat elv vagy gyakorlat helyett kövessük a rendszeresen keveset elvét. Ne feledjük a bölcs mondást: varietas delectat, azaz a változatosság gyönyörködtet. Minden fajta méz színe, íze, illata más és más. A legegészségesebb a bioméhészeti igényrendszer szerint dolgozó méhészek méze. Monspart Éva TERMETT MÉZNEK ÁLDOTTSÁGA - TERMÉSZETES GYÓGYTÁP (Magyar Hírlap 1997-12-16) Őseink már a népvándorlás korában bizonyosan ismerték a mézet. Letelepedésük után a már akkor világpiaci keresletnek örvendő mézben és méhviaszban fizethették adójukat. A méz korabeli népszerűségéhez és jókor felismert gyógyhatásához képest a hazai mézfogyasztás jelentősen elmarad a kívánatostól. Magyarországon legfeljebb karácsony táján készül a fára mézeskalács dísz, más alkalmakkor ritkán készül mézes sütemény. Az átlagos magyar háziasszony recepttárából hiányoznak a mézzel készült fogások, kevesen tudják, hogy nem csak édes ételekhez kiváló ízesítő. A hazai igény mézből jóval elmarad a nyugat-európai fogyasztástól, így az átlagosan mintegy évi 17 tonnás hazai méztermés több mint háromnegyedét határainkon kívül kenik a kenyérre. Amíg az Európai Unió tagországaiban évente 1,5 kiló mézet fogyasztanak el, addig a hazai fogyasztás alig 40 dekagramm 12 hónap alatt. Pedig a méz köztudottan nagyon kedvező élettani hatással bír: könnyű, gyorsan felszívódó táplálék, segíti az emésztést, és enyhe hashajtó hatású. Javítja az anyagcserét, nyugtató, regeneráló, nyálkaoldó; jó a baktériumok ellen; s ami a szemcsés (ikrás) mézeket illeti, hasznosak lehetnek torokbetegségek idején. Nyugat-Európában már nem elég azt mondani: mézet kérek, hanem ki kell azzal egészíteni: milyen mézet kérek. Nemcsak fajtáját, állagát tekintve változatos a választék, a kiszerelés is sokszínű. A nagy üveg azért kerül a polcra, hogy mézet fogyaszthasson az ötgyerekes nagy család a reggelizőasztalnál; a különleges eljárással készült, nem csöpögő, úgynevezett krémmézet a kis tubuskában pedig iskolába vagy kirándulásra lehet vinni. Jó lenne, ha a hazai közönség is ráébredne a mézek sokszínűségére, hiszen minden fajta más és más élvezeti értékkel, élettani hatással bír. A magyar fogyasztók viszont az akácmézen kívül jószerével csak a vegyes virágmézet ismerik és - viszonylagos olcsósága miatt - ezeket keresik. Azzal is csak kevesen vannak tisztában, hogy az "ikrásodó", kikristályosodó méz nem rossz, íze a régi marad, és fájós torokra különösen jól használható. A kristályosodásról sokan tévesen azt hiszik, hogy a hamisítás jele, pedig épp ellenkezőleg: az ikrás méz minden bizonnyal nem hamis. Csupán arról van szó, hogy a benne lévő két fő cukorfajta - gyümölcs- és szőlőcukor - közül az adott mézben a gyorsabban kristályosodó szőlőcukor van túlsúlyban. Hajdu Krisztina KIS MÉZKÓDEX AKÁCMÉZ Harmonikus ízű, édes, lágy és kevésbé savas. Akácvirág illatú. Színe a csaknem színtelentől az enyhén sárgásig terjed; jelentős gyümölcscukor-tartalma miatt évekig folyékony marad. Jó fertőtlenítő hatású, köhögés ellen különösen ajánlott. NAPRAFORGÓMÉZ Aranysárga, később sötétedő színű mézfajta. Hamar kristályos és folyékony fázisokra válik szét magas szőlőcukor-tartalma miatt. Krémmézzé alakítva kitűnő csemege. Sütésre különösen alkalmas. REPCEMÉZ Rövid ideig tartó folyékony állapotában sárga színű, ám hamarosan fehér kristállyá alakul. Kis savtartalma miatt gyógyítja a gyomorsavtúltengést. HÁRSMÉZ Színe a gyűjtés idejétől függ. Illata, íze kellemesen pikáns, meghatározó. Hörghurutra kiváló, láz enyhítésére és görcsoldásra is jó. Keverve más mézek zamatát gazdagítja. GESZTENYEMÉZ A sárgásbarna, gesztenyevirág illatú, enyhén kesernyés ízű mézfajta magas ásványianyag-tartalmával tűnik ki. Rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását. Visszértágulatok mérséklésére is alkalmas. SELYEMKÓRÓMÉZ A méhészek hungaricumnak is nevezik, jellegzetesen magyar méz. Igen erős, fűszeres ízű, illatos. Nyers ételek különleges ízesítője. FACÉLIA Halványbarna, kissé opálos. Zamata enyhe, kellemes. Termélése gazdaságos, gyorsan fokozható. ARANYVESSZŐMÉZ Ízletes, lágy, aranyszínű, késő nyári mézfajta. Kristályosodásra erősen hajlamos. EZÜSTFAMÉZ Szürkészöld, opálos. Illatos, jellegzetes aromájú mézfajta. Vegyes mézbe keverve ízjavító, kristályosodásra közepesen hajlamos. LÓHEREMÉZ Halványsárga, kristályos formában fehér, zsír jellegű. Kellemes íze, könnyű emészthetősége miatt érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják. BALTACINMÉZ Halványsárga, sajátságosan finom. Lassan kristályosodik, és közben színe nem módosul. Ikrásan szemcséi finomak, a méz krémszerű. PUSZTAI KUTYATEJMÉZ Világosbarna, karamellízű, különleges illatú fajta. A magyar Alföld elég gyorsan kristályosodó különlegessége. MÉZÉDES EGÉSZSÉG (Magyar Hírlap 1998-05-12) A mézben sok cukor van, tehát nem egészséges - szól a teljesen megalapozatlan vélemény, holott azt is gyakran halljuk, hogy ami természetes, az csak egészséges lehet. Magyarország hiába számít Európa egyik legnagyobb mézexportőrének, a tájékozatlanság miatt nálunk csak nagyon keveset fogyasztanak ebből a természetes élelmiszerből. Az egészséges táplálkozásra sokat adó nyugat-európai országokban viszont tudják, hogy a méz táplál, gyógyít és mellesleg nem hizlal, sőt megakadályozza a fogszuvasodás kialakulását is. Míg Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás évente 40 dkg körül van, addig a nálunk jóval fejlettebb egészségkultúrával rendelkező Német- vagy Svédországban ötször ennyi is elfogy az édes táplálékból. Ez az adat már csak azért is figyelemre méltó, mert a nyugat-európai országokban elfogyasztott méz jelentős százaléka éppen Magyarországról származik. Hagyományainknak és természeti adottságainknak köszönhetően tehát nagy mennyiségben rendelkezünk a legkülönfélébb mézfajtákkal, táplálkozási szokásainkba azonban alig épült be ez az egészséges élelmiszer. Ez talán azoknak a téves hiedelmeknek is tulajdonítható, amelyek a mézzel kapcsolatban kialakultak. A mézről például mind a mai napig tartja magát az a tévhit, hogy magas cukortartalma rontja a fogakat. Azt azonban kevesen tudják, hogy az édes nektárban olyan baktériumsemlegesítő anyagok vannak, amelyek korlátozzák a fogszuvasodást okozó streptococcus elszaporodását. A méz rendszeres fogyasztásával ezért megakadályozhatjuk a fogszuvasodás kialakulását, és megelőzhetjük fogaink romlását. A másik széles körben elterjedt hiedelem szerint az émelyítően édes méz magas cukortartalma miatt elhízást okoz. A mézben található természetes gyümölcs- és szőlőcukrot azonban könnyen felszívja és maradéktalanul hasznosítja a szervezet. A cukor mellett ráadásul hasznos vitaminokhoz, enzimekhez, illóolajokhoz és ásványi anyagokhoz is jutunk. A nektárban lévő szerves savak fokozzák az étvágyat, és javítják az emésztést. A méz azon kívül, hogy egészséges táplálékot nyújt, kifejezetten gyógyít is. Már említett fertőtlenítő hatása miatt kiválóan alkalmas torokgyulladás kezelésére, de külső sérülések gyógyítására is használható. Ásványianyagtartalmánál fogva megszünteti a hiánytüneteket, jó a vashiányból származó vérszegénység kezelésére, és enyhe hashajtó hatása is van. A mézzel kapcsolatban nem szabad elfeledkezni arról, hogy a méhek által készített nektárban találhatók olyan virágporszemcsék, amelyek az arra fogékony embereknél allergiás reakciókat válthatnak ki. A méhek ugyanakkor fajsúly szerint osztályozzák a virágport, így a sok emberre veszélyt jelentő parlagfű vagy bodza pollenjét nem gyűjtik, így az ritkán kerül a mézbe. Magyarországon, ahol a hagyományok ellenére nem fejlődött ki a méz fogyasztásának kultúrája, nagyrészt csak az akác és hársmézet ismerik. Tény, hogy a kereskedelem sem nagyon kínál mást, holott Magyarországon közel 15 fajta mézet lehet termelni. Magyar specialitás például a nyers ételek ízesítésére használt fűszeres illatú selyemkóró méz és a magyar Alföld különlegessége, a pusztai kutyatejméz. A gesztenyeméz rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását, a repceméz gyógyítja a gyomorsavtúltengést. Az utóbbi években a reformtáplálkozás elterjedésével megnőtt az igény a biomézek iránt is. Ez leginkább akácmézet jelent, ugyanis az akácerdők nem igényelnek növényvédelmet. A mézből mint alapanyagból ezen kívül változatos ízű süteményeket és szörpöket is készítenek, amelyek a természetes nektár minden előnyös hatását hordozzák. Joób Sándor AZ ARGENTIN MÉZ AZ ELSŐK KÖZÖTT (Délvilág 1998-11-30) BUENOS AIRES (MTI) - Az argentin méztermelés a harmadik a világon Kína és az Egyesült Államok mögött, és nagy lépéseket tesz afelé, hogy a világ elsőszámú exportőrévé váljon. Ha Argentína termelése 1999-ben a szokásos lesz, a kínaiaké pedig nem, akkor lehet, hogy megelőzzűk őket - mondta A. J. Meier, a Mézexportőrök Nemzetközi Szervezetének titkára, az argentin Times SA mézexportőr vállalat elnöke. Az argentin méztermelés idén várhatóan majdnem eléri a 70 ezer tonnát, amelynek 90 százalékát külföldre szállítják. Meier közlése szerint a termelők 1995 óta közel 200 ezer kaptárat telepítettek, több mint 1,8 millióra növelve azok számát. A csúcsidényben, november és március között 90 milliárdnál több méhecske zümmög bennük. A méhészeket nemcsak a jövedelmezőség ösztönzi nagyobb termelésre - a világpiaci ár jelenleg 1350 dollár körül van tonnánként -, hanem az argentin méz jó híre is, amely a minőségével hódította meg a piacot, ahogy Mexikóé az izével, Ausztrá-liáé arany színével, Kínáé pedig a kedvező árával. Az argentin méz a "vízfehértől" az egészen világos borostyánszínűig terjed - ezek a legjobbak. "A vízfehérnek aranyára van, mert nem sok van belőle. Erről vagyunk híresek" - mondja Meier. Az argentin méz mintegy 60 százalékát Buenos Aires tartományban állítják elő, ahol a nedvesség és a 25 Celsius fok fölötti év végi hőmérséklet eszményi körülményeket teremt a méhek számára. A többit Entre Rios, Córdoba, Santa Fé, San Luis, La Pampa és Santiago del Estero tartományban állítják elő. A termelés novemberi kezdete folytán Argentína elsőként jelentkezik új mézzel - mondja Meier. Az év elején mi diktáljuk a (világpiaci) árat. Argentína a világ évi 400 ezer tonnás mézexportpiacának 20 százalékát ellenőrzi. A világ össztermelése eléri az 1 millió tonnát. A közelmúltig Németország volt Argentína fő mézvásárlója, évi 27 ezer tonnával. Az áremelkedés ezt 13 ezer tonnára szorította le, mert azóta Németország az olcsóbb kínai mézet is veszi. Az Egyesült Államok, amely évente körülbelül 90 ezer tonnát állít elő, de további 60 ezer tonnát importál a belső kereslet kielégítésére, jelenleg az argentin mézkivitel 67 százalékát szívja fel. Olaszország, Spanyolország, Anglia és Japán is rendszeres piacot jelent Argentína számára. Argentína az egyetlen ország, amely az elmúlt 30 évben megháromszorozta kivitelét - mondta Meier, hozzátéve, hogy a termelésnek tovább kell növekednie, de ez függ az időjárás alakulásától, az eső mennyiségétől is. EGÉSZSÉGESEBB A CUKORNÁL (Blikk 1999-05-12) Nem véletlen, hogy a méz egyszerre finom és gyógyító, hiszen benne van számos fű-fa-virág ereje. A méz kevésbé édesít, mint a cukor és a mesterséges édesítők, viszont jóval egészségesebb. Többféle cukorból áll, és számtalan hasznos anyagot: szerves savakat, vitaminokat, enzimeket, illóolajokat, ásványi anyagokat taralmaz. Egyszerű cukrai könnyen és gyorsan felszívódnak, mert savjai fokozzák az étvágyat, és javítják az emésztést. Nemcsak édes, de zamatanyagainak összetétele változatos ízeket ad. Évezredek óta nélkülözhetetlen ínyencség a méz, a háziasszonyok ma is felhasználják a sütemények, a különféle édességek készítéséhez. Mindenki ismeri a mézes puszedlit, vagy a dióval, mézzel töltött, sült almát. A méznek gyógyító és nyugtató hatása van. Segíti az elalvást és a nyugodt pihenést. A méz támogatja a gyenge szívet, védi a májat, és fertőtlenítő hatása van. Kiválóan alkalmas torokgyulladásra, külső sérülések gyógyítására. Ezenkívül enyhe hashajtó. Megszünteti az ásványi anyag okozta hiánytüneteket. Rendkívül jó a vashiányos vérszegénység kezelésére. NEM HIZLAL, NEM RONTJA A FOGAKAT A hiedelemmel ellentétben a méz nem hízlal, hanem fogyaszt. Ugyanis gyümölcscukrából nem lesz zsír, mert az a májban glikogénként raktározódik. A méz szőlőcukra sem rakódik le zsír formájában, hanem elég az izmokban. Tejcukrából sem lesz zsír, mert azt felhasználják a bél mikroorganizmusai. Egyes mézek (káposzta-, menta-) vizelethajtók, súlycsökkenést okoznak. A méz nem okoz fogszuvasodást. Sőt, a fertőtlenítő anyagai gátolják a fogak romlását. NÁLUNK NEM ÉLNEK GYILKOS MÉHEK A hazánkban általánosan elterjedt, úgynevezett krajinai fajta a világ egyik legszelídebb méhe. Maradjunk nyugodtak, ha egy kíváncsi felderítő méhecske közelebbről megvizsgál minket. Ha nem csapkodunk, hamarosan megnyugszik, és továbbrepül. Sokan félnek a gyilkos méhektől. Ez a fajta azonban nálunk nem él. MAGYARORSZÁGON 16 FAJTA MÉZ LÉTEZIK AKÁC-: Harmonikus ízű, édes, lágy és kevéssé savas. Akácvirág-illatú. A csaknem színtelentől az enyhe sárgáig terjed a színárnyalata. Jelentős gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony marad. Kiváló fertőtlenítő, és köhögés ellen ajánlott. NAPRAFORGÓ-: Aranysárga színű, később viszont besötétedik. Hamar bekristályosodik. Krémmézzé alakítva kellemes csemege. Sütésre kiválóan alkalmas. REPCE-: Sárga színű, amíg folyékony, de nagyon gyorsan kristályosodik, és akkor majdnem fehér. Kristályai aprók, de ez egyáltalán nem csökkenti az élvezeti értékét. Kevéssé savas, sőt gyógyíthatja a gyomortúltengést. HÁRS-: Színe a gyűjtés idejétől függ. Illata és íze kellemes, fűszerezi az ételeket és az italokat. A hörghurut gyógyítására kiváló. Ezenkívül alkalmas még lázas betegségek enyhítésére, sőt még görcsoldásra is. Más mézzel keverve gazdagítja azok zamatát. GESZTENYE-: Igen magas az ásványianyag-tartalma. Sárgásbarna színű, gesztenyevirág-illatú és enyhén kesernyés ízű. Rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását. Visszértágulat mérséklésére is alkalmas. SELYEMKÓRÓ-: Nagyon erős, jellegzetesen fűszeres ízű és illatú. Nyers ételek különleges ízesítője. Igazi "hungaricum", magyar specialitás. POHÁNKA-: Barna színű, sajátos ízű és illatú. Könnyen megszokható. Jó erősítőszer. Elősegíti a bőrképződést, csökkenti a gyerekek növekedési fájdalmát. Kisebb mennyiségben termelt mézfajták: FACÉLIA-: Halványbarna, kissé opálos. Zamata enyhe és kellemes. ARANYVESSZŐ-: Solidagóból származó ízletes, lágy, aranyszínű, késő nyári mézfajta. EZÜSTFA-: Szürkészöld, opálos, aromája illatos és jellegzetes. Vegyes mézben ízjavító. LÓHERE-: Halványsárga, kellemes ízű. Érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják. PUSZTAI KUTYATEJ-: Világosbarna, karamellszínű és különleges illatú. Kitűnő mézek nyerhetők többek között a mustárról, a medvehagymáról, a gyalogakácról. Ismert még a nem virágeredetű, a különféle fenyő- és tölgyfajokról származó édesharmat méz. ITT A MÉZSZEZON (Vasárnapi Hírek 2000-07-16) A mézet ősidők óta gyógyhatású készítménynek tartják. Egy Kr. e. 2700-ból származó mezopotámiai agyagtáblán már mint gyógyszer jelenik meg. Az orvostudomány atyja, Hippokratész szerint a méz sok belgyógyászati probléma orvossága, a gyengélkedőket ezért mézes borral itatta, hogy felerősödjenek. Használták ezenkívül sebek, égési és bőrbetegségek kezelésére is. A méz kiváló energiaforrás. A méhek ugyanis lebontják a nagyobb cukormolekulákat, és a létrejövő kisebbeket a szervezet teljes egészében fel tudja használni. Ezen kívül a méz tartalmaz A-, B1-, B2-, B6-, C-, G- és P-vitaminokat, aminosavat, többféle és nagy mennyiségű ásványi anyagot (vas, magnézium, kalcium, nátrium, kén, foszfor) és fehérjéket. Egy kg méz létrehozásához kb. hárommillió virágról gyűjtik össze a virágport a méhek. A méz minősége, íze azon múlik, milyen és hányféle növényről gyűjtenek a rovarok. Magyarországon a leggyakoribb az akácméz, de ezenkívül 800 másik növény nektárjából készül méz. Nagyon értékes például a kevésbé ismert levendula- vagy rozmaringméz. GYÓGYÍTÓ HATÁSA A méz számtalan betegség, nyavalya kezelésére használható: - A méz önmagában is jótékonyan hat vesepanaszok, vérszegénység, keringési betegségek esetén, fájdalomcsillapítóként, különféle fertőzések, gyulladások kezelésére. - Torokfájás és az influenzás tünetek kezelésére egy pohár meleg tejhez keverjünk egy teáskanál mézet, és igyuk meg. Hatásos lehet az is, ha csípős reszelt tormát keverünk össze mézzel. - Nyugtató ital lefekvés előtt: egy pohár kamillateához keverjünk két teáskanál mézet és egy fél citrom kifacsart levét. - A méz bőrlágyító- és ápolószerként is használható. Kenjük az arcunkra és a kezünkre, hagyjuk rajta negyedóráig, majd nedves ruhával töröljük le. - Köptető ital: forrázzunk le 150 ml útifüvet, majd a leszűrt léhez adjunk 50 g mézet és egy kiskanál citromlevet. - Köhögés esetén 50 g mézbe keverjünk 2-3 csepp eukaliptuszolajat. - Általános erősítő és frissítő hatású, ha kávéhoz keverünk hozzá egy kiskanál tejport és ugyanennyi mézet (gyerekeknek ezt ne adjuk). MÉHPEMPŐ ÉS PROPOLISZ Jótékonyan hatnak szervezetünkre az egyéb méhészeti készítmények is: - Méhpempő: javítja a szervezet ellenálló képességét, a szellemi és fizikai teljesítőképességet, az étvágyat és az emésztést. Fogyasztása ajánlott vérszegénység, gyomor- és bélfekély, érelmeszesedés, klimax, asztma, memóriazavarok és egyéb gyermekkori fejlődési rendellenességek esetén. - Virágpor: gyulladáscsökkentő és növekedésserkentő anyagokat tartalmaz. Időskori problémák esetén is ajánlott. Csökkenti a hajhullást, erősíti a látást. Allergiás betegségek esetén reggel éhgyomorra együnk egy teáskanál virágporos mézet. (Csak orvosi ellenőrzés mellett!) - Propolisz: immunrendszererősítő, sebgyógyító, fájdalomcsillapító, gyulladás- és vírusellenes szer. Ajánlott légúti és emésztőrendszeri gyulladások, fekélyek kezelésére, valamint bőrbetegségek esetén. Fontos tudni, hogy a dohányzás, az alkhol- és kávéfogyasztás csökkenti, illetve semlegesíti a méz és mézkészítmények jótékony hatását! A MÉZ MINT ÉTELÍZESÍTŐ Nemcsak orvosságként, hanem ételízesítőként is használható a természetes édesség, helyettesíthetjük vele a kevésbé egészséges cukrot. Ebben az esetben azonban szem előtt kell tartanunk néhány szabályt: a méz sokkal édesebb mint a cukor. Ezért ha egy ételhez 2 deka cukrot ír a recept, akkor 1,5 dkg mézzel válthatjuk ki. A mézzel való sütés esetén alacsonyabb hőmérsékletre (legalább 15 fokos csökkentésre) van szükség. Mézes sütemények készítésénél ügyelni kell arra, hogy a méz folyékony, ezért több lisztet kell hozzátenni a kívánt állag eléréséhez. (Két deka mézre 2-3 evőkanál plusz lisztet számoljunk.) V. G. MÉZDOPPING (Vasárnapi Blikk 2001-07-01) A memphisi egyetem kutatói szerint a méz valóságos csodaszer a versenykerékpárosok számára. A tudósok 64 kilométeres távot kerekeztettek végig a versenyzőkkel, akik közül a mézzel doppingolt bringások előbb értek célba társaiknál. A jelenleg forgalomban lévő, sportolók számára összeállított táplálékkiegészítőkhöz képest a méznek előnye, hogy nem emeleli meg drasztikusan a vércukorszintet. MÉZZEL A REKORDOKÉRT (Tvr-hét 2001/49) Több tanulmány is bizonyítja, hogy a méz hatékony energiaforrás a szervezet számára. Nemcsak a vércukrot tartja folyamatosan egy szinten, hanem az izmok regenerálódását és a sportolók teljesítményének növekedését is elősegíti. A kutatók edzés előtt, közben és után végeztek kísérleteket sportolókkal. Azt tapasztalták, hogy más cukortípusok nagyon gyorsan felszívódnak, de a felszívódás után energialeadás nélkül hagyják a szervezetet, ellenben a méz folyamatosan ad le energiát. Ráadásul tele van vitaminokkal, és nem számít doppingszernek. HONEY (http://www.pointernet.pds.hu/honey/honey.html 2002-01-17) A mézet a méh a virágok nektárjából gyűjti össze a saját szervezetében átalakítva, a lépek sejtjeiben raktározza. A virágok nektárja gyorsan romló híg cukoroldat, melyet a méhek felszívnak, s a szájukban lévő garatmirigy váladékát keverik hozzá, és mézgyomrukban gyűjtik. A virágos növények nektárt termelnek. A nektár asszimilációs termék. A nektár cukortartalmát a növények fotoszintézissel állítják elő. A nektárt a méhek begyűjtik és átalakítják mézzé. Az érett mézet viaszfedél borítja. MI A MÉZ? A méz nem csak édesség! Egyesek csupán azt hiszik, hogy a méz csupán nyalánkság, csábító édesség. Nem. Annál sokkal több. Cukrai egyszerűen könnyen felszívódók. A méz nemcsak édes, savas is. A méz szerves savai javítják az étvágyat, az emésztés. A méz illat és aromaanyagai ugyancsak étvágyjavítók, némelyikük fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, nyugtató hatású. Változatos ásványianyag-tartalma hozzájárul az esetleges hiány megszüntetéséhez. A méz előnyösen kombinálható különböző élelmiszerekkel. Javasolható a tej-méz és a mézkúra. Nemcsak teákban előnyös a méz, hanem süteményekben is. A méz sokoldalú táplálék, ami többféle szükséges anyaggal látja el az ember szervezetét. A méz felveszi a küzdelmet a baktériumokkal, támogatja az emésztést, a májat, a vízkiválasztást. Táplálja az izmokat, nyugtató, enyhe hashajtó. Külsőleg sebkezelésre is alkalmas. A VIRÁGPOR A virágpor a növények hímivarsejtje, ami a szél vagy a rovarok - főleg a méhek - segítségével kerül a bibére megtermékenyítés céljából. A virágokon munkálkodó méhek a testükre hullott virágport a hátsó lábukon lévő kosárkákba gyűjtik. A méhész a virágport gyűjtő méheket rakományuktól egy készülék segítségével megfosztja. Ezt szárítja, tisztítja, és természetes formájában árusítja. A méhek gyűjtötte virágpor nagyon ajánlatos serdülő, növekedő gyermekek számára. A vérben növeli a vörösvértestek számát, a szervezet edzettségi állapotát fokozza, hatására csökkennek a megfázások. Napi 30-40 grammos adagokban alkalmazva az erős fizikai munkát végzők állapotát szinten tartja, gyorsítja a test regenerálódását, javítja az étvágyat, elősegíti a jobb tápanyag-hasznosítást és serkenti a szellemi képességet. Jó közérzetet, fokozott aktivitást biztosit. Magas triptofán - tartalma miatt alkalmas a hajhullás ellen. A szívizmot erősíti, ezt bizonyítja, hogy a versenylovak takarmányozásának fontos eleme a virágpor. A virágpor adagolásának gyakorlati mértékegységei: 1 kávéskanálnyi kb.5g, 1 evőkanálnyi kb.15g. A virágporfogyasztás általános gyakorolt mértéke: Gyermekeknek 5-15g/nap, felnőtteknek:15-20g/nap. A PROPOLISZ A propolisz a méhek tömítő vagy ragasztóanyaga, amelyet a növények mézgás anyagából, a rügyek ragadós váladékából gyűjtenek össze ezt az anyagot a kaptár repedéseinek betapasztására felületi egyenetlenségének, idegen maradványok bevonására használják. A fiasításra használt bábinges sejteket is vékonyan bevonják propolisszal, mert a méhanya különben nem petézne bele. Az összegyűlt méhszurok viaszt és egyéb idegen anyagot is tartalmaz. Összetétele: Illóolajok, vitaminok:B1, B2,B6, C, E vitamin, aminosavak enzimek, ásványi enzimek Felhasználási formái: Az igényes felhasználás megkívánja a színvonalas feldolgozást. A leggyakoribb feldolgozás az oldatkészítés. A kivonatokat az orr- fül- gége gyógyászatban használják, külsőleg. Használhatjuk belsőleg is, limonádéba, teába vagy egy kanál mézre csepegtessük. Fogyasztása nemcsak kellemes, üdítő érzetet kelt, hanem hasznos is. A propolisztinktúra adagja naponta kétszer (reggel és este lefekvés előtt) 15-20 csepp. A hajszálérrendszerre értágító, vérnyomásszabályzó, baktérium- szaporodást gátló, frissítő. Rendszeres fogyasztása az általános szervezeti ellenálló képességet magas szinten tartja. Torokfájás, meghűlés esetén tinktúrás melegvízzel naponta többször gargalizáljunk. Ha a besűrített propoliszkivonatot zsíros vivőanyaggal keverjük össze balzsamot kapunk. Gyakoribb alkalmazási területei: égések, fagyások, aranyér , prosztata- gyulladás, bőr-, és körömgombásodás, reumatikus fájdalmak. Többféle propoliszos tabletta van már forgalomban. Általában 5% propoliszt tartalmaznak. cukor keményítő vivőanyagban. Gyomor- és bél-bajokra javasolják. Gyorsan felszívódik és könnyen bejut a szövetekbe. A természetes bélflórát nem károsítja. Ellenjavallata nincs A MÉZRŐL TÉVHITEK NÉLKÜL Vannak, akik jóindulatúan óvnak a mézfogyasztástól, mert "nagyon hizlal". A méz gyümölcscukrából nem lesz zsír, mert a májban glikogénként raktározódik. A méz szőlőcukrából nem lesz zsír, mert rövidesen elég az izmokban. A méz tejcukrából sem lesz zsír, mert azt a bél hasznos mikroorganizmusai használják fel. A mézfogyasztás aktívabb életvitelre serkent, ami az elhízás ellen hat. Egyes mézek vizelethajtók, súlycsökkenést okoznak. A méz nem okoz fogszuvasodást. A méz fertőtlenítő anyagai gátolják a fogszuvasodás megindulását. A méz fajtától függően idővel megsűrűsödik, kikristályosodik, ez azonban nem befolyásolja belső értékét. A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük, ha maximum 40 Celsius-fokig melegítjük, de vigyázzunk, mert a magasabb hőmérséklet károsítja a minőséget.